top of page
  • Yazarın fotoğrafıglsm

Hiç çaba harcamadan hafızayı güçlendirme yöntemi

Güncelleme tarihi: 25 Oca 2020


 

Kısa ve uzun dönemli hafızayı güçlendirmenin çok basit bir yöntemi var; bu yöntem öğrencilerin de Alzheimer hastalarının da işine yarıyor.


Yeni bir bilgiyi öğrenmeye çalışırken çoğumuz çok çaba göstermenin etkili olacağını sanırız. Oysa asıl ihtiyacımız olan, kısa bir süre hiçbir şey yapmamaktır. Bir şey öğrendikten sonra bir kenarda oturup 10-15 dakika kafa dinleme halinde yeni öğrendiğiniz bilgiyi çok daha iyi hatırladığınızı göreceksiniz.

Öğrenme sırasında düzenli ara vermek ve bu aralarda hafıza oluşumunu sekteye uğratmamak için beyni meşgul edecek herhangi bir şey yapmamak gerekir. E-postalara, akıllı telefona, internete bakmadan, hiçbir şey yapmadan beyni dinlendirmek…

Bu sadece öğrenciler için değil, hafıza kaybı, demans gibi hastalıklar için de önerilen bir yöntem. Yapılan deneyler, daha önce farkına varılmayan bu yöntemle öğrenme ve hatırlama kapasitesinin artırıldığını gösteriyor.


Beynin hiçbir şekilde meşgul edilmeden dinlenmesi yoluyla hafızanın güçlendirilebileceğine dair ilk veriler 1900'de Alman doktor Georg Elias Muller tarafından ortaya konmuştu. Yaptığı deneylerden birinde, katılımcılardan anlamsız bazı heceleri ezberlemeleri istenmiş, kısa bir süre sonra grup ikiye ayrılarak yarısına hemen, diğer yarısına ise altı dakikalık bir aradan sonra öğrenmeleri için yeni bir liste verilmişti.


Bir buçuk saat sonra test yapıldığında, ara alan gruptakilerin listenin yüzde 50'sini, ara almayanların ise ortalama yüzde 28'ini öğrendiği görüldü. Bu bulgu, hafızanın özellikle yeni bir bilgiyi öğrendikten sonra hassas olduğunu ve anında üzerine yeni bir şey öğrenmeye çalışmanın olumsuz etkisi olacağını gösteriyordu.


 

26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hafıza Dostu Öğretmen Olabilmek İçin 5 Etkili Yöntem

“Anlamak hatırlamak değildir.” – Tony Buzan İyi bir ders tasarlamak ve öğrencileri etkilemek kadar önem verdiğimiz bir diğer şey de derste işlenenlerin sonradan hatırlanmasıdır. Öğrencilerin dinledi

Nimonik (Mnemonic) Tekniği

Türkiye’de ve dünyada hafıza eğitimi konusunda öncülük eden bir kişi olarak çok kısa sürede çok şeyin hızla değiştiğine şahit oluyorum. 1991-92 yılında ilk defa TV kanallarına çıkıp hafızanın ve beyni

bottom of page